Hoge koorts als meest frequent symptoom bij infectieziekten

Koorts is een zeer banaal symptoom en het meest frequente symptoom bij infectieziekten. Bij koorts hoeft er echter niet altijd sprake te zijn van een infectie. Ouders met een kind dat koorts heeft, maken zich uiteraard altijd zorgen. Immers is er bij koorts sprake van een abnormale stijging van de temperatuur. Koorts is dan ook een frequent motief om de arts te raadplegen.

"Heeft u koorts?"
"Ja. Gisteravond tegen zeven uur, toen nam ik een paracetamol in en was het gezakt. Daarna weer tegen vier uur vanmorgen. Heb ik weer een tabletje gedronken."
"Hoeveel graden koorts had u?"
"Hmmmmm….. dat weet ik niet precies, ik heb mijn temperatuur niet gemeten."
Vaak is dat nou net het probleem. Koorts is geen gevoel: de stijging van de lichaamstemperatuur moet precies in goede technische omstandigheden worden gemeten.
De lichaamstemperatuur bedraagt gemiddeld 37°C en kan variëren tussen 36,5 en 37,5°C. De temperatuur moet worden gemeten in rust of voldoende tijd na een inspanning. Vanaf een temperatuur van 38°C kan een arts besluiten trekken.

Meestal wordt bij koorts koortswerende middelen gebruikt. De bekendste zijn paracetamol en aspirine. Koortswerende middelen doen de koorts zakken. Maar door bepaalde actieve stoffen in deze medicijnen is het mogelijk dat de temperatuur na inname van een koortswerend middel 37°C bedraagt, terwijl de echte temperatuur hoger is dan 38°C. Het kan echter ook makkelijk gebeuren dat, na langdurige blootstelling aan de zon of na een zware lichamelijke inspanning, de temperatuur oploopt tot 38°C en meer, zonder dat dit abnormaal is. In dit geval is het belangrijk de temperatuur opnieuw te meten in een koele ruimte of na een periode van rust.

Koorts is geen ziekte, maar een reactie van het lichaam op bepaalde pathologische factoren. De hypothalamus, een klein orgaan in de hersenen, werkt als een "thermostaat". Een bacteriële of virale infectie kan "pyrogene" factoren vrijmaken, die koorts veroorzaken. Maar koorts wijst niet noodzakelijk op een infectie. Zo kan ook een groot hematoom, dat wordt geresorbeerd, koorts (38°C) teweeg brengen. Een zeldzame, maar ernstige verwikkeling van neuroleptica (bepaalde geneesmiddelen) is zeer hoge koorts (meer dan 40°C) door een ontregeling van de centrale temperatuurregulerende mechanismen.
 

delen op facebookdelen via twitter


preload preload