Wat is dengue en hoe krijg je ‘t?

Wat is dengue en hoe krijg je ‘t?

Dengue is een virale infectieziekte die gepaard gaat met koorts, hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn. Het wordt veroorzaakt door een virus, dat wordt overgebracht door bepaalde muskieten. Die steken vooral overdag. Omdat vooral de spieren en gewrichten pijn doen, wordt dengue ook wel knokkelkoorts genoemd. Het wordt ook wel een reizigersziekte genoemde, omdat reizigers dengue-infecties oplopen in gebieden zoals Azië, Indonesië en Midden- en Zuid-Amerika.

Het denguevirus is een 'arthopod-borne virus' (arbovirus). Dat betekent dat het virus door geleedpotige insecten wordt overgedragen. Bij geleedpotige dieren is het lichaam in segmenten verdeeld. Meestal gaat het om drie, maar soms meer dan veertig of vijftig segmenten. Elk segment heeft een paar aanhangsels, zoals de poten, de monddelen en geslachtsorganen. Geleedpotige dieren zijn voorzien van een aantal harde platen ter bescherming van het zachte lichaam. Bekende geleedpotigen zijn insecten. Knokkelkoorts is een virale infectieziekte die overgebracht wordt door insecten, in dit geval voornamelijk door de muskieten Aedes aegypti, Aedes albopictus (Aziatische tijgermuskiet - te herkennen aan zijn zwart-wit gestreepte pootjes) en de Aedes polynesienses.

Er zijn vier verschillende verwante virussen bekend (van de groep flavivirus) die een vergelijkbaar ziektebeeld kunnen geven. Na het doormaken van een infectie met één van de vier is men voor die variant levenslang immuun. Er ontstaat echter geen kruisimmuniteit tegen de overige drie virussen. Er zijn integendeel zelfs aanwijzingen dat een infectie met een van de andere virussen dan juist ernstiger kan verlopen. Dit komt omdat het afweersysteem in eerste instantie de bestrijding activeert met de afweerstoffen die eerder zijn aangemaakt voor een andere variant. Dengue is een ziekte in opkomst. De mens is het voornaamste virusreservoir en de kans op overdracht van het virus neemt toe als veel mensen dicht op elkaar wonen en muskieten makkelijk toegang hebben.
 

delen op facebookdelen via twitter


preload preload