Obstipatie

Vaak is bij buikpijn helemaal niet zo goed te zeggen wat de oorzaak is. Er is dan toch wel de mogelijkheid van verstopping aanwezig, die niet is opgemerkt. Zeker als het al langere tijd bestaat en regelmatig optreedt, zijn acute oorzaken wel uitgesloten. Deze buikpijn kan goed reageren op laxerende medicijnen.

Bijna iedereen heeft wel eens last van obstipatie. Verandering van voedingsgewoonten is vaak voldoende om het probleem te verlichten. Obstipatie kan echter ook een teken van een ziekte zijn. Zo hebben bijvoorbeeld sommige mensen met het prikkelbare-darmsyndroom last van afwisselend obstipatie en diarree.

Symptomen bij obstipatie of verstopping (ook wel bekend als constipatie) zijn buikpijn en een opgezwollen buik. Bij verstopping blijft de ontlasting te lang in de dikke darm, waardoor de persoon last krijgt van een uitblijvende, moeilijke, harde, pijnlijke of trage ontlasting. Een kortdurende verstopping van enkele dagen is niet ongewoon of verontrustend. Verstopping is een klacht die verschillende oorzaken kan hebben, zoals te weinig vezels in het voedsel, gebrek aan lichaamsbeweging of te weinig drinken.

Obstipatie kan acuut optreden of chronisch zijn. Als je last hebt van obstipatie, kun je met een scala aan symptomen te maken hebben:

- moeizame stoelgang: moeilijkheden bij het starten of het voltooien van een stoelgang;

- onregelmatige stoelgang en moeilijke passage van de ontlasting;

- harde en droge ontlasting, waardoor men moet persen bij de stoelgang;

- soms pijnlijke stoelgang;

- darmkrampen als gevolg van de verstopping die kunnen tot lichte of zware, al dan niet langdurige buikpijn aan de onderkant van de buik of buikpijn die uitstraalt naar één kant van de buik;

- bij het prikkelbare darm syndroom: krampende buikpijn, overmatige gasproductie (veel winden laten), een opgeblazen gevoel en een verandering in de stoelgang;

- opgezwollen buik (opgeblazen gevoel), hoofdpijn, en verlies van eetlust;

- slechte adem en vieze smaak in je mond.

delen op facebookdelen via twitter


preload preload