Acute Buikpijn

Oorzaken van acute buikpijn

 

Buikpijn kan zich op vele manieren presenteren. Het kan een beetje zeurende pijn zijn die constant aanwezig is, pijn die heftig is en in aanvallen komt, koliekpijn, of allerlei andere variaties. Ofschoon er wel buikpijn voorkomt die direct aan een bepaalde oorzaak doet denken is dit meestal niet het geval. Meer informatie geeft het wanneer pijn wordt gemeld in een bepaalde relatie tot iets. Bijvoorbeeld pijn na het eten, of pijn bij het plassen. De hier aangegeven buikpijn geeft een aantal van die relaties met bijbehorende klachten aan:

-          Darminfecties met diarree en braken: De buikpijn wordt vergezeld door misselijkheid, braken en later diarree. Soms is er in het begin alleen buikpijn en komen pas later in de loop van uren de andere verschijnselen.

-          Blindedarmontsteking: De pijn begint in een paar uur en blijft daarna voortduren. Soms koliekpijn. Bij de pijn is er altijd misselijkheid en braken. Er is een matige temperatuursverhoging. Bij jonge kinderen ligt de pijn rond de navel of het is moeilijk te bepalen. Bij oudere kinderen is de pijn vaak in de rechter onderbuik gelegen. Ook is er pijn bij schudden en bij het vervoer (zogenoemde vervoerspijn). Daarom liggen kinderen en ook ouderen het liefst stil. 

-          Darminstulping of invaginatie: Pijn die in kolieken optreedt, met in de tussenliggende periode relatief weinig klachten. Baby's trekken hun beentjes op. De kinderen zien bleek en hebben bij een aanval drang om te bewegen. Er is geen koorts bij.

-          Verstopping: De pijn kan een poosje hevig zijn, maar zakt ook na enige tijd weer af. Later kan het dan weer terugkomen. Er is geen koorts of temperatuurverhoging bij aanwezig. Als de arts de buik voelt zijn er geen tekenen van buikvliesprikkeling, zoals dat bij een blindedarmontsteking voorkomt. Bij het onderzoek wordt wel vaak vaste ontlasting gevoeld.

 

Maar er kunnen ook andere redenen zijn:

-          Lekkend maagsap;

-          Een perforatie (gaatje) in je darmen

-          Een ontstoken divertikel (dat is een uitstulping van de darm)

-          Een bloeding als gevolg van letsel.

delen op facebookdelen via twitter


preload preload