Acute blindedarmontsteking (appendicitis)

Acute blindedarmontsteking is een ontsteking van de blindedarm (appendix), het smalle, vingervormige aanhangsel aan het einde van de eerste opgaande deel van de dikke darm, rechtsonder in de buikholte. Dit kleine rudimentair orgaantje kan voor flink wat overlast zorgen. Want hoewel de blindedarm een rudimentair orgaan is (zonder bekende functie), kan het wel aangetast worden. Een blindedarmontsteking is de meest voorkomende reden voor een buikoperatie ter wereld. Als deze ontsteking niet onmiddellijk wordt behandeld, bestaat de kans dat de ontstoken appendix barst, waardoor ontlasting uit de darm in de buikholte terecht komt. Dan ontstaat gewoonlijk een levensbedreigende buikvliesontsteking (peritonitis), maar door inkapseling van de infectie kan er ook een abces ontstaan

Bij oudere mensen komt blindedarmontsteking weinig voor en de symptomen zijn vaak mild, zodat de diagnose van de acute fase vaak gemist wordt. Ouderen lopen daarom meer risico op een buikvliesontsteking of een abces.

 

Er zijn heel veel symptomen die kunnen wijzen op een (acute) blindedarmontsteking. Bij jonge kinderen of mensen boven de 65 jaar, kunnen de verschijnselen bedrieglijk mild zijn. Raadpleeg daarom altijd een arts bij een vermoeden. Hieronder volgen een aantal symptomen:

1.       harde buik;

2.      Verstopping en gasvorming, soms afgewisseld met diarree;

3.      Vage pijn rond de navel (in het begin), die vervolgens kan optreden op verschillende plaatsen rechtsonder in de buik;

4.      Scherpe, gelokaliseerde, blijvende pijn binnen enkele uren;

5.      Pijn die bij beweging, diepe ademhaling, hoesten, niezen, open en aanraking erger wordt.

 

Het plotseling verdwijnen van buikpijn na het ontstaan van andere symptomen kunnen erop wijzen dat de blindedarm is gebarsten. In dit geval is er sprake van een spoedgeval en is het zaak zo gauw als mogelijk de arts te raadplegen.

 

Blindedarmontsteking is meestal het gevolg van een bacteriële infectie, maar de reden voor de ontsteking is onbekend. Een andere oorzaak kan zijn dat dit stukje darm verstopt is door een brokje ontlasting of draadwormen, waardoor zij ontstoken en geïnfecteerd raakt. Wat de reden ook mag zijn, het is belangrijk zo snel mogelijk een arts te raadplegen. Vermoed je dat het om een blindedarmontsteking gaat, dan zijn laxeermiddelen of klysma’s absoluut uit den boze. Het is ook raadzaam spaarzaam om te gaan met pijnstillers, omdat die de juiste diagnose kunnen belemmeren. Bij een acute blindedarmontsteking moet de blindedarm binnen enkele uren operatief worden verwijderd.

delen op facebookdelen via twitter


preload preload